Skip to main content

Monitorizare HOLTER

Monitorizarea ambulatorie (24 ore) a ritmului cardiac - HOLTER permite înregistrarea ritmului cardiac 24-48 de ore, oferindu-i medicului informații despre funcționarea inimii pacientului, pe tot parcursul unei zile normale de muncă.

Este recomandată pentru: 

  • diagnosticarea și evaluarea severității aritmiilor cardiace și a tulburărilor de conducere. Aritmiile și tulburările de conducere pot fi permanente și atunci vor fi evidentiate cu ajutorul unei electrocardiograme obișnuite. Când aceste tulburari sunt intermitente, ele nu sunt surprinse în timpul înregistrării unei electrocardiograme, dar monitorizarea Holter le poate evidenția. • în cazul simptomelor de palpitații și pierderi de cunoștință (sincopă).
  • în absența simptomelor, în anumite boli cu risc crescut de aritmii, pentru evaluarea eficienței tratamentului antiaritmic sau postablație prin radiofrecvență.
  • diagnosticarea ischemiei silentioase - ischemie care produce modificari electrocardiografice, dar nu este însotită de durere.
  • Calculul variabilității RR, element cu valoare prognostică.

Cum se face investigația?

Pacientul trebuie să se prezinte în clinică pentru montarea holterului. E de dorit ca zona toracică anterioară să fie rasă pentru a crește atât confortul pacientului, cât și calitatea înregistrării. Se montează electrozi în zona toracică anterioară conectați la un mic aparat ce va fi purat la brâu. Pacientul pleacă, își desfășoară o zi normală de activitate, urmând să revină a doua zi pentru demontarea și interpretarea informațiilor de către medicul cardiolog.

Pe timpul monitorizarii aparatul un poate fi detașat de pe pacient. In situația în care un cablu electric se detașează de electrod, acesta va fi reatașat de paciant, eventual lipit cu o bucată de plasture.

E de dorit ca pacientul să noteze activitățile efectuate sub forma unui jurnal pe care îl va prezenta la citirea înregistrării.

Metoda de monitorizare a electrocardiogramei în ambulatoriu, în afara spitalului, în mediul dvs de viață, permite evaluarea, mai fidelă, a ritmului cardiac comparativ cu monitorizarea efectuată în timpul unei spitalizări.

Centrul nostru dispune de Holter cu 6 și 12 canale de înregistrare aspect deosebit de important atunci cănd se dorește localizarea unei aritmii, sau aprecierea prezenței extrasistoliei uni sau multifocale.

De asemenea, efectuăm înregistrare Holter la pacienți pediatrici, centrul nostru fiind dotat cu electrozi adecvați.